Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα: Αίτια και προτάσεις εξόδου

Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κρίση, ελάχιστη πληροφόρηση έχει δοθεί στους Έλληνες πολίτες για τα αίτιά της, τα πραγματικά της μεγέθη και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Το κενό αυτό επιχειρεί να καλύψει ομάδα έγκριτων οικονομολόγων, ξένων και Ελληνικών πανεπιστημίων, στο κείμενό τους «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις και ευκαιρίες σε μία κρίσιμη συγκυρία».

Οι βασικοί συγγραφείς του κειμένου αυτού είναι οι κ.κ. Δημήτρης Βαγιανός (London School of Economics CEPR και NBER), Νίκος Βέττας (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και CEPR) και Κώστας Μεγήρ (Yale University, University College London και IFS), συνεπικουρούμενοι από τους κ.κ. Κώστα Αζαριάδη (Washington University at Saint Louis), Γιάννη Ιωαννίδη (Tufts University), Χάρη Ντέλλα (University of Bern και CEPR) και Χριστόφορο Πισσαρίδη (London School of Economics και CEPR). 

Πέρα από το γεγονός ότι το άρθρο παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο λύσεις και απαντήσεις σε πολλά και καυτά ερωτήματα (όπως πότε συσσωρεύτηκε το δημόσιο χρέος, γιατί είναι υπερχρεωμένη η Ελλάδα στους ξένους, πως μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος, πως μπορεί να παταχθεί η διαφθορά στον δημόσιο τομέα, πως μπορεί να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία, καί πολλά άλλα ενδιαφέροντα) η μεγάλη αξία του κειμένου αυτού βρίσκεται στο ότι καταθέτει πληθώρα στοιχείων και επιχειρημάτων που συνηγορούν υπέρ των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Το κείμενο είναι αναρτημένο σε αρχείο pdf στο ιστολόγιο greekeconomistsforreform.com , αλλά μπορείτε να το δείτε κι εδώ:

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις και ευκαιρίες σε μία κρίσιμη συγκυρία by Chrys Aureus on Scribd

No comments:

Post a Comment

... and the beat goes on

Το Οικονομικά Blog  Οι σελίδες αυτές αποτελούν μεταφορά και συνέχεια του blog που είχα αρχίσει να καταγράφω και να κρατώ εδώ και δ...