Είναι τελικά επένδυση ο Χρυσός;

Αυτή την εποχή που το χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα της χώρας, αλλά και παγκόσμια, ταλανίζεται από την αβεβαιότητα για το αύριο, την επί θύραις πτώχευση της χώρας και την τύχη των καταθέσεων του κοσμάκη στις κλυδωνιζόμενες τράπεζες, έχει επιστρέψει και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού για τα πολύτιμα μέταλλα και το ρόλο τους σε περιόδους κρίσης. 

Τούτο βέβαια, εστιάζεται κυρίως στο χρυσό κα τον άργυρο μιας και αυτά υπήρξαν για χιλιετίες το μοναδικό χρήμα και αποθετήριο αξίας και μόνο μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο, με την επικράτηση του δολλαρίου ΗΠΑ, πέρασαν στο νομισματικό παρασκήνιο. Αλλά, όπως είναι γνωστό σε όσους έχουν μελετήσει την αυστριακή οικονομική σκέψη και θεωρία (όπως εκφράστηκε από τον Ludwig von MIses, τον Friedrich von Hayek, τον Murray Rothbard. κ.α.) η κατάργηση του κανόνα χρυσού αντί να λύσει το πρόβλημα των εμπορικών και οικονομικών κύκλων, τελικά το επέτεινε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της φούσκας των χρηματιστηρίων, της γής, και τελικά των κρατικών χρεών (sovereign debt) που απλώνεται σαν καρκίνος σε όλη τον κόσμο.

Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον αβεβαιότητας, αρχίζει και πάλι να διαφαίνεται η αξία και η λάμψη του χρυσού. Πολλοί λοιπόν αναγνώστες του μπλογκ διερωτώνται -εύλογα- εάν είναι "καλή επένδυση" σήμερα ο χρυσός (και ο άργυρος αντίσοιχα) και πότε θα πρέπει -ίσως- να αγοράσουν.

Εδώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να δεί κανείς την πορεία της τιμής του χρυσού (σε US$) από το 2000 έως σήμερα για να αντιληφθεί το μέγεθος της κατάρρευσης των εθνικών (fiat) νομισμάτων όλων των χωρών, πρωτοστατούντος πάντοτε του δολλαρίου ΗΠΑ σαν το κύριο αποθεματικό νόμισμα που επιβλήθηκε μεταπολεμικά.

 

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η αξία του χρυσού (ως ενδογενής - intrinsic value) δεν έχει μεταβληθεί. Αυτό που μεταβάλλεται είναι η αξία όλων των φιατ νομισμάτων έναντι του χρυσού. Συνεπώς από τη στιγμή που άρχισε να απελευθερώνεται η τιμή του χρυσού απο τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών (για τις οποίες έχουμε γράψει σε άλλα ποστ και που αποτελεί κύριο μέλημα και στόχο της GATA) η πορεία της τιμής του μετάλλου είναι συνεχώς ανοδική.

Η απάντηση λοιπόν στα παραπάνω ερωτήματα έρχεται εύκολα και αβίαστα.

  •  Η αγορά χρυσού δεν αποτελεί επένδυση. Όπως δεν είναι επένδυση μια ασφάλεια ζωής ή μια ασφάλεια πυρός ενός σπιτιού. Η κατοχή χρυσού είναι εξασφάλιση των κόπων και αποταμιεύσεων μιας ζωής, όταν επικρέμεται ο κίνδυνος της κατάρρευσης τραπεζών ή οικονομιών των χωρών.
  • Με αυτό κατά νου και με το παραπάνω διάγραμμα υπόψη, το πότε ακριβώς θα τοποθετηθούμε στο χρυσό δεν είναι το ζητούμενο, αλλά το να τοποθετηθούμε έγκαιρα πριν την χρηματοπιστωτική κατάρρευση είναι που έχει σημασία
Εάν βέβαια κάποιος είχε την προνοητικότητα πριν από 10, ή 5 ή και ακόμα κι ένα χρόνο πίσω, να μετατρέψει τα φιατ χαρτονομίσματά του σε χρυσό, σήμερα θα είχε διασφαλίσει την αγοραστική τους αξία. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για κάτι τέτοιο, εφόσον -πάντα- δεν θα έχει αρχίσει η ομαδική και μαζική "μετανάστευση" προς τα πολύτιμα μέταλλα, πράγμα που -όταν αρχίσει-  θα οδηγήσει τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη! 

Πού θα φθάσει η τιμή του χρυσού; Κανείς δεν μπορεί να πεί με σιγουριά. Μερικοί "γκουρού" της αγοράς μιλάνε για τουλάχιστον $5.000 η ουγγιά. Άλλοι, όπως ο James Sinclair (Mr. Gold) λένε πάνω από τις $10.000 την ουγγιά. Δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει η εξασφάλιση των αποταμιεύσεών σας ΤΩΡΑ!


No comments:

Post a Comment

Precious Metals heat is building up!  If you're still on this bull market's sidelines, this temporary hiatus may be a last chance to...